Monday, January 25, 2021
Home > Uncategorized > Zbulimi befasues, në trupin e njeriut ekziston një organ për të cilin nuk e dinim deri më sot

Zbulimi befasues, në trupin e njeriut ekziston një organ për të cilin nuk e dinim deri më sot

Një organ i ri është zbuluar i cili gjendej aspak i fshehur por lehtësisht i kapshëm nga syri.

I njohur si mesenteri, më parë mendohej të ishin vetëm disa struktura të fragmentuara në sistemin e tretjes.

Por shkencëtarët e kanë kuptuar se në fakt është një organ konsistent.

Edhe pse funksioni i tij është ende i paqartë, zbulimi i hap “një fushë krejtësisht të re shkencës”, sipas J Calvin Coffey, një studiues në Spitalin Universitar Limerick i cili e zbuloi atë.

“Kur i qasemi ashtu si çdo organi tjetër … ne mund të kategorizojmë sëmundjen abdominale në lidhje me këtë organ,” tha ai.

“Vendosini të gjitha së bashku dhe keni fushën e shkencës mesenterike”.

Hulumtimi është publikuar në revistën mjekësore The Lancet.

Pas riklasifikimit të tij, studentët e mjekësisë tani po mësohen se mesenteria është një organ i dallueshëm.
Anatomia e Gray-t, teksti më i famshëm mjekësor në botë, është përditësuar për të përfshirë definicionin e ri.

Studentët dhe studiuesit mjekësorë tani mund të hetojnë se çfarë roli mund të luajë mesenteri në sëmundjet abdominale, të cilat shpresojnë se mund të çojnë në trajtime të reja.

Organi është një palosje e dyfishtë e peritoneumit – rreshtimi i zgavrës së barkut – që mban zorrët tona në muret e barkut.

Ky organ u përshkrua nga gjeniu i gjithanshëm italian Leonardo da Vinci në 1508, por është injoruar gjatë shekujve, deri më tani.

Megjithëse në përgjithësi konsiderohen të jenë pesë organe në trupin e njeriut, në fakt tani janë 79, duke përfshirë mesentërinë.

Zemra, truri, mëlçia, mushkëritë dhe veshkat janë organet vitale, por janë edhe 74 të tjerë që luajnë rolet specifike për të na mbajtur të shëndetshëm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: