Tuesday, January 19, 2021
Home > Uncategorized > Anoreksia, çrregullim i të ushqyerit

Anoreksia, çrregullim i të ushqyerit

Anoreksia nervore është një çrregullim i të ushqyerit në të cilën personi bie shumë në peshë sepse e kufizon të ngrënit. Ky problem vihet re me shume te gratë vajzat adoleshente se sa te meshkujt. Shkaqet e anoreksisë ka të ngjarë që ato të jenë sociale, psikologjike e fiziologjike.

Manifestimet klinike te anoreksise nervoze jane,pergjithesisht,shume te renda nder te cilat mund te permendim edhe manifestimet e sistemit endokrin.

Amenorrea (çrregullime, nderprerja e ciklit menstrual tek femrat) qe vjen nga reduktimi i sekretimit te faktoreve te lirimit te gonadotropinave (si dhe reduktimi i sekretimit te hormoneve LH e FSH). Manifestime te tjera me te zakonshme, te lidhura me reduktimin e lirimit te hormoneve te tiroides, jane edhe intolerimi ndaj te fohtit, bradikardi(zvogelim i numrit te rrehjeve te zemres) dhe modifikim te lekures.

Psikologët po përpiqen të kuptojnë shkaqet e anoreksisë.

Fatkeqësisht, shpesh individët e prekur nuk vihen re që në fillim, por pasi çrregullimi ka vepruar për njëfarë kohe.

/mjeksiaislame

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: